The human condition I : No greater love
Catalogusnr.:MOV05097
Film uitgebracht:Januari 1959
Drager uitgebracht:2007
Kijkwijzer:
Kijkwijzeradvies 12 jaar of ouder
Geweld
Angsteffecten
Grof taalgebruik
Genres:
- Drama
- Oorlog
- Boekverfilming
Totale speelduur:203 min.
Jouw waardering:
- *
- *
- *
- *
- *
Gemiddeld:nog geen waarderingen
Product:1 dvd-video
Bestel-info:
- Filmfreak KOINO01
DVD regio:
- regio 2 (Europa, Nederland)
TV standaard:
- NTSC
- Zwart/wit
Gesproken taal:
- Japans
Ondertitels:
- Nederlands
Object status:
Samenvatting
Het is 1943 wanneer Kaji (Tatsuya Nakadai), klerk bij een Japans staalbedrijf en overtuigd pacifist, een post in de Loh Hu Liong-ertsmijn in Noord-Mantsjoerije accepteert, in ruil voor vrijstelling van dienstplicht. Wanneer hij met zijn geliefde Michiko (Michiyo Aratama) bij de afgelegen mijn arriveert, stelt hij vast dat de werkomstandigheden voor de arbeiders erbarmelijk zijn en geweld er aan de orde van de dag is. Gecompliceerd wordt het wanneer de Japanse militaire politie zo’n 600 uitgeputte Chinese dwangarbeiders bij de mijn aflevert met de eis dat deze in aparte barakken moeten worden ondergebracht. In zijn oprechte pogingen om hun leefsituatie te verbeteren staat Kaji alleen: zowel de gewone mijnwerkers als de dwangarbeiders en troostmeisjes beschouwen hem als handlanger van de bezetter, terwijl de corrupte bewakers hem zien als weke bemoeial. Diverse ontsnappingen zetten vervolgens in dit eerste deel van Masaki Kobayashi's indrukwekkende oorlogsdrieluik The Human Condition (1959-1961) de verhoudingen op scherp.
Filmbeelden

Boeken
Boeken beschikbaar via de bibliotheek
Gerelateerde artikelen
Genres Drama
Drama of dramatiek (afgeleid van het Oudgriekse woord δράμα ("drama") dat "handeling" betekent) is een literair genre dat gebruikt wordt om toneelstukken, boeken, films, televisieprogramma's en andere vormen van fictie te karakteriseren waarin bepaalde persoonlijke ontwikkelingen van een of meer personages centraal staan. Een drama behandelt doorgaans een emotioneel thema, waardoor de kijker of lezer zich in de personages kan inleven en zich met hen kan identificeren. meer
Een oorlogsfilm is een filmgenre waarin oorlog een overheersende rol speelt. Een oorlogsfilm kan gaan over de militaire gevechtshandelingen zelf, maar ook over het dagelijkse leven van soldaten tijdens een oorlog, over oorlogsmisdaden, over krijgsgevangenen, over het leven van burgers tijdens een oorlog of tijdens een bezetting, dan wel over een combinatie van deze onderwerpen.