Terug naar boven

Filmbieb gaat stoppen, lees hier meer

De Tijdmachine: 1972

In 2022 is het de vijftigste verjaardag van alle muziek die in 1972 uit is gekomen. Daaronder bevindt zich een aantal rockplaten die in de vijf decennia daarna van grote invloed zijn geweest op jongere generaties. Een kleine greep uit de lange lijst van mooie albums die dat jaar zijn gemaakt.

Rolling Stones - Rip This Joint

Exile On Main St. is het 10e album van de Rolling Stones en heeft een lange, chaotische voorgeschiedenis. Al in 1969 werd begonnen met schrijven en opnemen in Londen, maar, op de vlucht voor de Britse belastingdienst week de band uit naar Frankrijk. Een groot deel van de plaat werd in Keith Richards’ Franse villa opgenomen. Dit pand in het plaatsje Nellcôte werd ondertussen een zoete inval was voor bevriende drugsverslaafde rocksterren en bekendheden, zoals John Lennon, Gram Parsons en schrijver William S. Burroughs. Uiteindelijk werd het album afgemaakt in Los Angeles, waar onder andere Dr. John overdubs opnam voor het eindresultaat. Exile On Main St. wordt algemeen beschouwd als de afsluiting van de succesvolle albumreeks waar ook Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969) en Sticky Fingers (1971) toe behoren.

David Bowie - Ziggy Stardust

Met Hunky Dory (1971) komt de unieke artistieke identiteit van David Bowie meer en meer aan het licht (prachtig gedocumenteerd in de box-set Divine Symmetry(2022)) In het productieve jaar waarin hij deze plaat opnam en en uitbracht, schreef hij ook het materiaal voor zijn volgende album. Op The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, zoals de volledige naam luidt, introduceert Bowie zijn alter ego Ziggy Stardust. Dit personage is volgens Bowie een kruising tussen een alien en een rockstar. Op het album - een schoolvoorbeeld van een conceptalbum - wordt in de teksten het levensverhaal van de buitenaardse Ziggy duidelijk. Op wie dit karakter is gebaseerd blijft een mysterie, maar er wordt geopperd dat het deels is geïnspireerd door Iggy Pop en Lou Reed, twee rocksterren die Bowie ontmoette tijdens een promotietour naar de Verenigde Staten in 1971. De mate waarin Bowie zijn uiterlijk met zijn muziek liet versmelten was ongekend en heeft een duidelijke stempel gedrukt op de visuele producties van vele popsterren.

Lou Reed - Satellite Of Love

Lou Reed werd vooral bekend als lid van The Velvet Underground, maar verliet de band in 1970. Na een commercieel onsuccesvol eerste solo-album begon hij met David Bowie en diens gitarist Mick Ronson te werken aan Transformer. Deze plaat betekende Reeds doorbraak bij een groter publiek. Samen met Bowie’s Ziggy Stardust was de plaat bepalend voor het glamrockgenre, waarbij het losjes omgaan met gendereigenschappen karakteristiek was. In de teksten wordt veelvuldig gerefereerd aan donkere zaken als drugs en prostitutie, terwijl het strijkarrangement op Perfect Day vooral uitblinkt in een contrasterende schoonheid.

Neil Young - Heart Of Gold

De van oorsprong Canadese singer-songwriter Neil Young brengt in 1972 met Harvest de zijn bekendste plaat van zijn carrière uit. Het album bevat grote hits als Heart Of Gold en Old Man en het hartverscheurende The Needle And The Damage Done, over artiesten die aan heroïne ten onder gaan. Young, die in zijn loopbaan verschillende genres blijft afwisselen, zoals puur akoestische liedjes of juist oorverdovend harde rock, maakte met Harvest vooral een countryrockplaat. De liedjes en de soms breekbare maar altijd oprechte stem van Neil Young hebben moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Mede daarom komt in 2022 komt ook de uitgebreide jubileumversie van Harvest uit.

(JV)