Terug naar boven

Filmbieb gaat stoppen, lees hier meer

Suicide-zanger Alan Vega overleden

Alan Vega, zanger van de New Yorkse groep Suicide, overleed op 16 juli 2016 op 78-jarige leeftijd. Hij richtte de groep in 1970 op, nadat hij een show van The Stooges had gezien waar hij van onder de indruk was. Suicide was de eerste groep die zichzelf omschreef als 'punk'. Het geluid van de groep had vooral raakvlakken met electropop en rock-n'-roll.

Suicide bestond naast Alan Vega uit Martin Rev. Rev bespeelde een Farfisa-orgel (en later ook synthesizers) terwijl Vega de vocalen voor zijn rekening nam. Vega zei zelf vooral beïnvloed te zijn door rock-n'-rollzangers: "Elvis was mijn God. Samen met Roy Orbison en Jerry Lee Lewis vormt hij voor mij de Heilige Drie-eenheid".

Suicide viel op vanwege haar minimalistische composities en beschrijvingen van de zelfkant. Vega had een achtergrond als beeldend kunstenaar en schilder en zag Suicide aanvankelijk vooral als 'performance art'. Suicide speelde mid-jaren 70 in clubs als CBGB's en Max' Kansas City, waar ook Talking Heads en Ramones op de planken stonden.

Hoewel het debuutalbum van Suicide in 1977 lauw werd ontvangen, hieven onder meer Rolling Stone en Pitchfork het album jaren later op het spreekwoordelijke schild. Onder meer Bruce Springsteen, LCD Soundsystem, Neneh Cherry en Savages coverden composities van Vega.

Suicide - Rocket U.S.A.

Alan Vega bracht later ook nog een aantal solo-albums uit waarvan het titelloze debuut uit 1980 de bekendste is.

Alan Vega - Jukebox babe

Vega werd in 1938 geboren in Brooklyn, New York als Boruch Bermowitz. Volgens zijn familie overleed de 78-jarige Vega in zijn slaap.